Tractament Mèdic

Lamentablement no hi ha cap tractament mèdic definitiu o curatiu per al dolor abdominal funcional. En resum, sobre les diferents opcions:

  • Medicaments: Els medicaments que habitualment s’utilitzen en el tractament del dolor (analgèsics) com paracetamol o antiinflamatoris, en general no són d’utilitat, i excepte que ho indiqui el pediatre, no s’han d’utilitzar pels seus possibles efectes secundaris.
  • Probiòtics: Pot ser que el pediatre us recomani una tanda de probiòtics per a intentar alleujar la simptomatologia. Els estudis amb probiòtics constitueixen un gruix important de la investigació pel que fa al tractament del DAR pediàtric, amb resultats discordants, alguns troben que són útils i altres que no. El problema és que són estudis molt heterogenis pel que fa al disseny:  diferents soques de probiòtics, diferents dosis i durades diferents, de manera que és difícil amb els coneixements actuals prescriure el probiòtic adequat, a la dosi adequada i durant el temps adequat.
  • Laxants: En aquells pacients que a més del dolor abdominal recurrent refereixen flatulència, distensió abdominal, sacietat precoç (s’atipen ràpidament amb el menjar) i sensació d’evacuació fecal incompleta pot ser útil una prova terapèutica amb laxants sota la supervisió del pediatre o metge especialista, ja que en aquests pacients, la causa del DAR pot ser un restrenyiment no diagnosticat o no sospitat perquè no es comporta igual com el que es coneix clàssicament per restrenyiment (restrenyiment ocult).
  • Dieta: Pel que fa a la dieta, no hi ha cap dieta que s’hagi demostrat eficaç en el DAR pediàtric. En els nens i nenes amb DAR es recomana seguir una dieta variada i equilibrada (vegeu la guia Petits Canvis per Menjar Millor). Si s’identifica algun aliment com a desencadenant dels símptomes (lactosa, llegums, sucres…) es pot disminuir o eliminar el seu consum, sempre sota criteri mèdic. En adults amb síndrome de l’intestí irritable, cada vegada hi ha més evidència de l’eficàcia d’una dieta baixa en FODMAPs. Els FODMAPs són els sucres de la dieta que fermenten en el budell i són els responsables del malestar abdominal i dels gasos. Hi ha poca experiència amb aquesta dieta en nens, però probablement també sigui útil en alguns casos sel·leccionats, sempre sota la supervisió mèdica i dietètica ja que és molt restrictiva. En alguns nens n’hi ha prou amb reduir el consum de sucres provinents de sucs envasats, rebosteria, llaminadures i cereals d’esmorzar per disminuïr la intensitat i la freqüència del dolor.
Darrera actualització: 19/11/2020 11:37h