Pels més joves

 Tinc mal de panxa i estic fastiguejat!!!

Et sents així quan tens mal de panxa? És NORMAL. El dolor que no sabem per què tenim i que no sabem com fer-lo marxar ens fa sentir així. 

Els meus pares estan preocupats….

Els teus pares se senten igual que tu. Els metges els han dit que no et passa res, però no entenen per què et queixes, i tampoc saben què fer per alleugerir-te.

A l’escola estic fatal i els profes o no em creuen o m’envien a casa. Tampoc em ve de gust sortir amb els meus amics perquè diuen que sóc un plasta, que sempre em queixo…

Les persones que no han experimentat el dolor crònic no entenen que tinguis dolor si no tens cap malaltia.

Per què em passa això, a mi?

No estàs sol. Hi ha moltes persones a qui els passa el mateix. Encara que et sembli que només et passa a tu, tenir mal de panxa i no tenir cap malaltia és un trastorn molt freqüent. Però per desgràcia, també és molt desconegut.

I si no tinc cap malaltia, per què tinc mal de panxa?

Explicat de manera molt simple, els teus budells i el teu cervell són MOLT SENSIBLES. Qualsevol estímul que rep el budell, per exemple els moviments normals durant la digestió o el pas dels gasos o de la femta al seu través, activa els receptors del dolor, i a través de les vies nervioses que el comuniquen amb el cervell, aquest estímul el perceps com a dolorós. El dolor et posa en alerta, i a mesura que el cervell va rebent aquests estímuls, et fa estar més pendent del que et passa, et poses nerviós, i el teu cervell trasllada aquests nervis cap al budell a través de les vies nervioses que els comuniquen. El budell s’altera, i es mou de manera desorganitzada, tornant a activar els receptors del dolor, de manera que entres en un BUCLE del que creus que no pots sortir.

Què puc fer per no tenir mal de panxa?

El primer que ha de tenir clar el teu entorn és que:

  • EL DOLOR ÉS REAL. No te l’inventes ni el fas servir com a excusa.
  • NO ESTÀS MALALT. No hi ha cap malaltia física que sigui la causa de mal de panxa.

I el que tu has de tenir clar és que:

POTS APRENDRE ESTRATÈGIES PER A MANTENIR A RATLLA EL DOLOR. Aquí en trobaras alguna.

 

 

 

 

Darrera actualització: 22/03/2019 09:30h