Per què em fa mal la panxa?

Comentàvem que en el 90-95% dels casos de DAR no s’identifica una malaltia o cosa que no funcioni. Però, aleshores, per què fa mal?

Tal com reconeix la Associació Internacional per a l’Estudi del Dolor, el dolor és una experiència sensorial i emocional desagradable, i cada persona la viu d’una manera particular. El dolor només es pot entendre des d’una perspectiva biopsicosocial, que tingui en consideració l’efecte de diferents variables. Considerem que us pot ser de molta ajuda veure el vídeo que en fa una bona síntesis.

Així, podem contestar a la pregunta “Per què em fa mal la panxa?”, dient (de manera molt resumida) que són diversos factors biològics, psicològics i socials que fan que el dolor aparegui i es mantingui. Els factors dins de cada categoria que acaben provocant el dolor poden ser molt variats, i depenen de cada persona. Així, i de forma molt resumida en relació a les coses que provoquen mal de panxa:

Vídeo: Comprender el dolor- ¿Qué se debe hacer en 10 minutos? (Deutsches Kinderschmerzzentrum).

  • Hi ha algunes coses que poden generar dolor en algunes persones i no en unes altres. Per exemple, a un nen/a menjar molt li pot generar mal de panxa mentre que a un altre no.
  • Les coses que poden generar dolor no sempre tenen el mateix efecte. Per exemple, els nervis relacionats amb un examen poden provocar mal de panxa mentre que els nervis relacionats amb la novetat de visitar un parc d’atraccions no.
  • Algunes de les coses que provoquen dolor només el provoquen si arriben a un nivell determinat. Per exemple, fer exercici és saludable però fer-ho en excés pot provocar dolor.
  • A vegades és la conjunció de diverses coses el que acaba provocant dolor. Per exemple, la combinació de no haver descansat adequadament amb el fet de tenir un examen pot provocar mal de panxa més fàcilment que si només hi ha un dels dos factors.

 

El que és més important és veure quines són les coses que accentuen el dolor en el nostre cas i cercar alternatives que ajudin a afrontar aquestes coses. En general no s’han d’evitar totes les coses que provoquen dolor, és millor intentar afrontar-les i seguir amb les nostres activitats.

En qualsevol cas, el dolor sempre és real.  El vídeo és un exemple de situació de dolor abdominal recurrent.

Recomanem també la lectura de l’entrevista feta a la Dra. Roig i publicada a la SERCatalunya. Podeu accedir-hi aquí 

 

Darrera actualització: 29/03/2019 13:03h